SAYI KÜMELERİNİN SEMBOLLERİ NEDEN N, Z, Q, I ŞEKLİNDE ADLANDIRILIR?


Rahman suresinde "Göğü yükseltti ve ölçüyü koydu." ayetiyle Allah kainatı bir ölçüyle yarattığını söylüyor. Örneğin, güneş dünyamıza daha uzak olsaydı bizler donabilirdik. Ya da daha yakın olsaydı sıcaktan kavruluyor olabilirdik. İşte bu bir ölçüdür. Yaşadığımız ve bildiğimiz kainatta her yerde bir düzen ve ölçü mevcut. Bu sebepten sayılar bizim için bir lütuftur. Hiçbir şey alelade şekilde yaratılmamış. Sayılarda bu ölçünün bir parçası muhakkak. 

   Günümüzde kullandığımız sayılar ne kadar önemli hiç düşündünüz mü? Sayılar olmasaydı eğer günlük hayatımızda ciddi problemler yaşardık. Markete gidip 3 tane ekmek almak gibi basit bir işlemi bile daha zor yapabilirdik. Alışverişten tutun da üst düzey matematik işlemlerine kadar hep sayılar var. Çağımızda kullandığımız teknolojinin dili bile sayılardan oluşmaktadır. Bilgisayar kodlamaları sadece 0 ve 1 den oluşmakta. Kodlamaları yaparken çünkü kelimeler yetersiz kalır. Sonsuz şekilde ve dünya çapında kullanılan tek dil matematiktir. Türkiye'den kalkıp ingiltereye gittiğinizde oradaki insanlarla Türkçe konuşamazsınız. Yani kullandığınız dil geçersiz olacaktır. Fakat sayıları düşünürsek Türkiye'de, İngiltere'de hatta dünyada bile 2x2=4 tür. Bu sebepten eğer dünyada ortak bir dil kullanılacaksa bu kesinlikle matematik olacaktır. Şu an dünyada konuşulan birçok dil var. Türkçedeki elma kelimesi ingilizcede apple, italyancada mela, ispanyolcada manzana demek. Bu kelimeyi fazlasıyla çoğaltabiliriz. Aynı meyve birden fazla farklı isim ile ifade ediliyor. Peki bu kelimenin sayılarla ifade edildiğini düşünürsek ortada tek bir bilgi olacaktır. Herkes tarafından aynı şekilde anlaşılan bir sayı. 
   
   Daha önce yabancı birisiyle ingilizce konuştunuz mu bilmiyorum. Karşı tarafa sadece "go home" dediğinizde bile iyi kötü sizi anlıyor. Cümleyi kurarken özne, takı, nesne vb. kullanmanıza gerek kalmaz. Tıpkı bunun gibi sayıların bir araya gelmesiyle dünya çapında ortak bir dil kullanılabilirdi belki. Bir örnek verecek olursak,

1 sayısı = Ben 

15 sayısı = Ev

2 sayısı = Gitmek 

anlamlarına gelsin. Bunları yan yana getirirsek 1,15,2 veya 2,1,15 vb. kombinasyonlar ortaya çıkacaktır. Fakat burada "ben ev gitmek " kelimeleri anlaşıldıktan sonra karşı taraf ile iletişim kurabiliriz bir şekilde.

   Elbette sayılar kelimelerin yerlerini tutmaz. Hatta şu an günümüzde çeviri programlarıyla insanlar dünyayı gezerken bir şekilde iletişim kurabiliyor. Fakat dünya çapında ortak bir matematik sözlüğünün olması hiç fena olmazdı. Ne dersiniz? Şu an dünyada şampiyon kelimesi belki 1903'tü:) 

   Şimdi sayı kümelerinin sembolleri nereden gelmiştir ondan bahsedelim.

Rakam: 0'dan 9'a kadar ( 0 ve 9 dahil) olan sayılardır.

Doğal Sayılar (N): Doğada bulunan sayılardır. Doğada negatif sayı kavramı yoktur. 1 kalem, 10 ağaç, 91 araba vb. Peki 0 doğada neyi temsil eder. Tabiki ölüm. Elinizde 1 kalem olduğunu düşünelim. Bu kalemi yakarsanız ortada bir şey kalmayacaktır. Yani sıfır olacaktır.

   Bu sebepten doğal sayılar 0'dan başlar ve sonsuza kadar gider. İngilizce "Naturel" (yani doğal) kelimesinin baş harfinden gelmektedir.

Sayma Sayılar (N+): Sayma sayılar 1'den başlar ve sonsuza kadar gider. Bir şeyi saymak istediğimizde 1, 2, 3 ... şeklinde başladığımızdan ötürü sayma sayılar 1 ile başlar. Doğal sayılardan farkı içerisinde 0 yoktur. Bu sebeple  N+ ile ifade edilir.

Tam sayılar (Z): Tam sayılar yönlü sayılardır. Almanca "Zahlen" (yani sayılar) kelimesinin baş harfinden gelmektedir.

Rasyonel Sayılar (Q): İtalyanca "Quoziente" (yani bölüm) ile Almanca "Quotient" (yani bölüm) kelimelerinin baş harfinden gelmektedir.

İrrasyonel Sayılar (I): "İr" eki latincede olumsuzluk ekidir. Yani irrasyonel derken rasyonel olmayan sayılardan bahsediyoruz.

Daha yeni Daha eski